Mateřská školka v Nekoři

Mateřská školka v Nekoři, přístavba

místo stavby: Nekoř

autor/autoři (příp. spolupráce): MgA. Tereza Kučerová, MgA. Patrik Zamazal

dokončení (rok): 2018

Místo pro stavbu mateřské školky a jídelny se nachází v historickém středu obce Nekoř. Architektonicky je tvoří fara, škola, kostel, zeď hřbitova a lipová alej. Hranici pozemku tvoří silnice a poté se svahuje prudce směrem na jihozápad do školní zahrady.

Hlavní budovu mateřské školky jsme zapustili částečně do svahu tak, aby mohly děti bezbariérově co nejvíce užívat zahradu. Propojení mezi mateřskou školkou a stávající budovou školy tvoří jídelna, která má stejně jako mateřská školka vstup na vlastní terasu. Terasa přechází v malý venkovní amfiteátr napojený na již zbudované kryté venkovní podium. Dispozičně je uspořádána tak, aby ji bylo možné využít i pro jiné než školní akce (přednášky, společná setkání, divadla, koncerty v amfiteátru…). Střecha školky i jídelny je výškově ve stejné úrovni se silnicí a je téměř celá pochozí. Doplňuje tak nedostačující veřejné prostory před školou a kostelem.

Na střeše školky je umístěn malý pavilon, kterým se vstupuje do školky a zároveň slouží jako vstup pro veřejnost do školní jídelny. Velký přesah střechy je zároveň místem, kam je možné se ukrýt před deštěm při čekání na autobus. V pavilonu je u vstupu umístěna ředitelna, zázemí a víceúčelová místnost pro školku, školku i veřejnost.

V rámci návrhu jsme rovněž navrhli změny v dispozici sousední školy. Družina byla přemístěna tak, aby měla přímý výstup na tartanovou herní plochu na střeše jídelny. Toto řešení poskytuje vizuální kontakt s dětmi čekajícími na autobus jak z mateřské tak základní školy.

Při návrhu vlastní budovy školky jsme měli od začátku na mysli vytvořit dětem prostor, kde bude dostatek světla, z něhož děti pocítí nejenom tvůrčí svobodu, ale budou blízko přírodě, budou moci hned vyběhnout ven, hrát si a rozvíjet se na čerstvém vzduchu. Proto jsou obě oddělení umístěny v spodním patře, mají velké prosklené plochy se sedacími parapety a široké posuvné dveře propojující interiér s herní terasou a zahradou.

Materiály vstupní stavby školky jsme volili s ohledem na okolí. Pískovcová gabionová zeď, je zrcadlem pískovcové zdi hřbitova. Světle béžová barva obkladu odkazuje na barevné provedení kostela. Dřevěný obklad, který necháváme přírodně zestárnout je odkazem na dřevěné hospodářské části fary. Střecha, která je osázená sukulentní vegetací, se bude při pohledu ze hřbitova ztrácet oproti okolní vegetaci.