dům v Jeseníku

Autoři: MgA. Tereza Kučerová, MgA. Patrik Zamazal
Projekt: 2011
Realizace: 2011-nyní

Pozemek se nachází v nově vzniklé, architektonicky velmi různorodé zástavbě na okraji Jeseníku. Okolní zástavba velmi úzce obklopuje pozemek ze všech stran. Na toto omezení reaguje tvar domu. Ústředním bodem návrhu půdorysu je poloatrium – venkovní prostor který je obklopen hmotou domu a poskytuje tak soukromí pro pobyt na zahradě. Kolem atria se koncentruje obytný prostor s kuchyní na který navazuje podélné křídlo s ložnicemi, koupelnami, vstupem a pracovnou. – klidová část domu.

Nižší a delší klidová část s ložnicemi je vzhledem k funkci orientována na východ a jih. Nad ložnicovým křídlem je střecha řešena jako plochá beze spádu a nad obytným prostorem se střecha zvedá do výšky 4 m a vytváří tak velkorysý prostor nad zminimalizovanou obytnou plochou.

Okna z obytného prostoru jsou komponovány dle důležitosti výhledů. Největší prosklení je směrem do atria na jižní stranu. Směrem na západní stranu je orientováno podélné panoramatické okno s výhledem na okolní hory.