dům ve Slemeně

Autor: Ing. arch. Václav Novák, MgA. Patrik Zamazal

Projekt: 2015

Navrhujeme rekonstrukci a nové využití podkrovního prostoru obytno-hospodářské budovy do, kterého umisťujeme víceúčelovou místnost, dva hostinské pokoje a pracovnu.

Uživatel pomocí krátkého jednoramenného schodiště vystoupá z chodby stávajícího bytu ve druhém podlaží do víceúčelové místnosti. Místnost je zařízena kuchyní a krbem. Velkorysý prostor je bohatě prosvětlen pomocí dvou dvojic střešních oken orientovaných na V a Z. V pokoji bude každý den účinkovat malé divadlo s představením barev nálad. Další dva otvory jsou prořezány do štítové stěny. Velký k sezení a pozorování okolní krajiny, malý k větrání.

Z víceúčelové místnosti vede schodiště do haly ve třetím podlaží, ze které jsou přístupné oba hostinské pokoje a sklad. Pokoje pro hosty jsou symetricky totožné podle osy domu a jsou vybaveny malými koupelnami.

Z haly ve třetím podlaží vede krátké schodiště do velínu domu - pracovny. Pracovna je umístěna na ose domu při štítové stěně nad víceúčelovou místností a je zní doslova vykrojena. Pro řídící místnost je nejdůležitější “oko” a tak je do štítové stěny vykrouženo kruhové okno, kterým lze včas zachytit vnější okolnosti a hbitě reagovat.