dům ve Štěchovicích

Autoři: MgA. Mária Horecká Nalevanková, MgA.Václav Horecký

Vizualizace: Ing.arch. Václav Novák

Projekt: 2015

Z centra Štěchovic se šplhá do kopce úzká silnička, která připomíná spíš toskánskou serpentinu než českou ulici. Za poslední zákrutou se vynoří pozemek malého hospodářství s drobnou historickou cihelnou. V čase kopání cihlářské hlíny byl původně otevřený pozemek přemodelovaný do příjemně uzavřeného intimního prostoru. Nově vzniklý zemní val chrání tichou zahradu před ruchem silnice.

Ve studii navrhujeme koncept, který vychází z dané situace - dům se zcela otevírá a propojuje se zahradou. Současný terénní ráz se upravuje jenom mírně, stavba je postavena na zmiňovaný zemní val a stáčí se kolem pozemku, zároveň získává i výhodnou jihozápadní orientaci. Velká prosklení propojují interiér s venkovní terasou a zahradou.

Vstup a vjezd je navržený z klidné vedlejší ulice, dispozičně jedům jednoduše rozdělený na dvě části – společný prostor, který tvoří obývací pokoj s kuchyní a jídelnou a soukromé křídlo s ložnicemi a koupelnou. Společná část má vysokou světlou výšku, díky čemu prostor působí vzdušně, zároveň je výškově posazen níž, aby navázal na venkovní terén volně - bez schodů.

Pozemek se studií domu je na prodej. Víc informací - M. Horecká Nalevanková, tel. 736 426 253